Jump to content



Photo

VS2010 Load Time


  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#16 ZakO

ZakO

    Neowinian

  • Tech Issues Solved: 2
  • Joined: 21-September 07
  • Location: Finland

Posted 12 June 2011 - 23:23

On a Q9450 processor with a single 7200RPM HDD, Visual Studio 2010:
No plugins - intial load = 8 seconds, subsequent loads = 3 seconds.
Resharper installed - initial = 18 seconds, subsequent = 9 seconds.

The VMWare Virtual Debugger Visual Studio 2010 plugin really kills it for me, that buggy plugin takes my Visual Studio 2010 start-up times to 60-80 seconds.


have you ever opened a web.config file directly in VS2010 or VS2008 just to do a quick edit? external to the solution you are in, just like right click web.config open in VS?... we always have this odd delay, it takes about 1 minute to open the file like it has to think about what to do, after that opens fine and saves fine.... every one of our dev machines repos this... always been an odd behavior, and MS always closes our bugs on it as "by design"

I do that quite often, never had any delays.


#17 +SharpGreen

SharpGreen

    Now with built-in BS detector.

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 20-August 04
  • Location: North Carolina
  • OS: Ubuntu 14.04 and Windows 10
  • Phone: Galaxy Nexus

Posted 13 June 2011 - 00:35

For me on core i7 box running Windows 7 over a 1Gb network connection VS2010 takes about 20 seconds to start, after which it's fairly quick.

And before seeing this topic I never really paid much attention to how long it took, before now it definitely didn't seem like anything near 20 seconds.

#18 praseodeveloper

praseodeveloper

    Neowinian

  • Joined: 23-October 12

Posted 17 January 2013 - 13:10

I feel the reason for my VS2010 installation increased load time is because of the Resharper installed.
Upon disabling it, VS 2010 runs faster and loads previously open source files also faster.
Memory consumption is also lesser.

#19 articuno1au

articuno1au

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 20-March 11
  • Location: Brisbane, Australia

Posted 17 January 2013 - 13:20

Resharper does rather **** with load times.

In particular due to checking for updates on addon initiation.


VS2012 loads in about 4 seconds off my SSD cold. With Resharper it's 9-10.

Not nice >.<

#20 DrakeN2k

DrakeN2k

    Neowinian

  • Joined: 04-December 10

Posted 17 January 2013 - 13:34

Core I7 920 with SSD

VS 2010 2 seconds
VS 2012 with adons 2 seconds

#21 articuno1au

articuno1au

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 20-March 11
  • Location: Brisbane, Australia

Posted 17 January 2013 - 13:39

Me thinks, given the edit you just made, that you don't understand cold/warm boots.

I'm running an i7 930 @ 4ghz with 12GB of RAM and a Vertex 4.

The difference is likely to do with specific addons and what modules you have installed/enabled.

The "Start Page" web control really smashes load times.

#22 DrakeN2k

DrakeN2k

    Neowinian

  • Joined: 04-December 10

Posted 17 January 2013 - 13:52

Me thinks, given the edit you just made, that you don't understand cold/warm boots.

I'm running an i7 930 @ 4ghz with 12GB of RAM and a Vertex 4.

The difference is likely to do with specific addons and what modules you have installed/enabled.

The "Start Page" web control really smashes load times.


if your referencing me , they are warm boots

also realized this is a bumped thread from 2011.

#23 articuno1au

articuno1au

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 20-March 11
  • Location: Brisbane, Australia

Posted 17 January 2013 - 14:43

I missed the bump part.. woops >.>