Jump to content



Photo

Trouble with the Final Fantasy XIV Realm Reborn benchmark.

final fantasy xiv a realm reborn benchmark trouble

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Jaybot

Jaybot

    Neowinian

  • Joined: 25-January 10

Posted 28 March 2013 - 01:44

Hello

I downloaded the benchmark from the official website, but it isn't working. As soon as I press start a black window will open up, close, and then take me back to the main menu. I've tried going on low settings, high, and maximum, and they all give me the same thing.

Anyone have any ideas why this is happening? I just built this computer yesterday just for this game, so I'm hoping it'll work...

Here are my specs:

Windows 8 Professional 64 bit
16gb memory
Intel i7 3770k 3.5ghz 8mb l3 cache 1155
evga gtx680sc 2gb s

Anyone have any ideas???


#2 DudeBro

DudeBro

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Joined: 30-July 05
  • Location: California, USA

Posted 28 March 2013 - 05:42

Try installing DirectX 9. Use either of these:
web installer: http://www.microsoft...ails.aspx?id=35
offline redistributable: http://www.microsoft...ls.aspx?id=8109

Update your nvidia drivers.
http://www.nvidia.co...hql-driver.html

Other stuff that you might need are the Visual C++ runtimes.

#3 OP Jaybot

Jaybot

    Neowinian

  • Joined: 25-January 10

Posted 28 March 2013 - 07:11

It says I'm using DirectX 11. Wouldn't that be suitable, or do I need to downgrade?

I updated my Nvidia drivers as well, and that didn't do anything. What are these Visual C++ runtimes? I'm not familiar with that at all.

#4 HawkMan

HawkMan

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 4
  • Joined: 31-August 04
  • Location: Norway
  • Phone: Noka Lumia 1020

Posted 28 March 2013 - 10:42

try running it in compatibility mode as well.

#5 DudeBro

DudeBro

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Joined: 30-July 05
  • Location: California, USA

Posted 28 March 2013 - 12:24

Windows 8 doesn't have DirectX 9 libraries installed by default. Most games are still in DirectX 9/10 and they need those dll's to run. It won't downgrade DirectX 11 or anything. It just runs alongside it.

Same with Visual C runtimes. Some games need this stuff. Download this all-in-one installer and you should be set for most games/software. It installes x86/x64 versions of VC 2005,2008,2010,2012 and some older dll's:
http://www.softpedia...Installer.shtml

I'm running Windows 8 x64 as well and the benchmark utility runs fine. No need to use compatibility mode.

Also might be useful to enable .NET framework 3.5. Some games and software still use that.
http://msdn.microsof...y/hh506443.aspx

Oh and I got a score of 8173 on the benchmark on max settings/1920x1080/avg fps 68. For your reference:
3570k @ 4.4ghz
Sapphire HD 7950 @ 1150/1650mhz core/memory
G.Skill 16GB @ 1600mhz

You're rig should get that much or higher. I hear FFXIV runs better on nvidia cards.

#6 OP Jaybot

Jaybot

    Neowinian

  • Joined: 25-January 10

Posted 28 March 2013 - 15:57

It worked, thank you so much!

I got a score of 7862 on maximum settings. I wonder if this will be improved with benchmark/game updates? Anything I can do to get a better score as well???


FINAL FANTASY XIV: A Realm Reborn Official Benchmark (Exploration)
Tested on:3/28/2013 8:53:58 AM
Score:7862
Average Framerate:67.793
Performance:Extremely High
-Easily capable of running the game on the highest settings.
Screen Size: 1920x1080
Screen Mode: Full Screen
Graphics Presets: Maximum
General
-Improve overall graphic quality. : Enabled
-Disable rendering of objects when not visible. (Occlusion Culling) : Disabled
-Use low-detail models on distant objects to increase performance. (LOD) : Disabled
-Cache LOD data only when necessary. (LOD Streaming) : Disabled
-Smooth edges. (Anti-aliasing) : Enabled
-Increase transparent lighting quality. : Enabled
-Grass Quality : High
Shadows
-Use low-detail models on shadows to increase performance. (LOD) : Disabled
-Display : All
-Shadow Resolution : High: 2048 pixels
-Shadow Cascading : High
-Shadow Softening : High
Texture Detail
-Texture Filtering : High
-Anisotropic Filtering : High
Effects
-Naturally darken the edges of the screen. (Limb Darkening) : Enabled
-Blur the graphics around an object in motion. (Radial Blur) : Enabled
-Effects While in Motion : Display All
-Screen Space Ambient Occlusion : High
-Glare : Normal
Cinematic Cutscenes
-Enable depth of field. : Enabled
System:
Windows 8 Pro 64-bit (6.2, Build 9200) (9200.win8_gdr.130108-1504)
Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz
16334.707MB
NVIDIA GeForce GTX 680(VRAM 4042 MB) 9.18.0013.1422


#7 Dave Jones

Dave Jones

    Resident One Post Wonder

  • Joined: 04-June 13

Posted 04 June 2013 - 13:27

It worked, thank you so much!

I got a score of 7862 on maximum settings. I wonder if this will be improved with benchmark/game updates? Anything I can do to get a better score as well???


Which one worked for you I tried DX9c and already have framework installed and I still have the same problem.

#8 euvjhron

euvjhron

    Resident One Post Wonder

  • Joined: 12-June 13

Posted 12 June 2013 - 18:53

It's not worked for me either, I've tried everything except a fresh Windows install.

Aside from the benchmark not working, I was also in the Alpha and Beta test. Everything worked fine in the Alpha, but I couldn't run the beta (same crashing issue as with the benchmark - black screen pops up and closes - no logs to tell what went on either). I posted the error along with a whole bunch of other people who couldn't run the Beta and SE closed the ticket off as fixed after the first round of Beta testing. Another ticket was posted in the second round of testing, but the issue still didn't get fixed.

Hopefully they'll fix it before the final release, but I'm not holding out much hope.

#9 Snake89

Snake89

    Neowinian

  • Joined: 16-July 04

Posted 12 June 2013 - 19:04

It worked, thank you so much!

I got a score of 7862 on maximum settings. I wonder if this will be improved with benchmark/game updates? Anything I can do to get a better score as well???


The only thing you can really do to is buy a i7-4770k and a GTX780.

#10 Bleed1217

Bleed1217

    Resident One Post Wonder

  • Joined: 07-September 13

Posted 07 September 2013 - 04:57

I am having the same problem.

Brenchmark and the actually game.

Running windows 8 64bits

updated all my drivers and download the directx link you posted.

FF14 just opened up and crash right away saying the program has stop working.

any help?