• Sign in to Neowin Faster!

    Create an account on Neowin to contribute and support the site.

HDMI not being used by my monitor

Recommended Posts

ComboTombo    0

Hello! I am using an HDMI cable for my Samsung monitor, but it isn’t working. I have tried all 5 ports and tried them in different cable positions but when I switch to HDMI it would say “Check signal cable” in the screen. Please, if you know how to fix this, make it urgent!

(P.S I noticed 2/3 ports that would be loose when I plug my cable in)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jim K    10,476

Information is missing.

 

What is the source (PC, Apple, Xbox, Cable box, thermostat, etc)?

Have you tried a different cable?

 

Also, what monitor has 5 ports ... we're talking about Samsung TV ... right?  Model?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ComboTombo    0
Posted (edited)
18 minutes ago, Jim K said:

Information is missing.

 

What is the source (PC, Apple, Xbox, Cable box, thermostat, etc)?

Have you tried a different cable?

 

Also, what monitor has 5 ports ... we're talking about Samsung TV ... right?  Model?

It’s a PC, and the PC has 5 different slots for HDMI. The samsung monitor’s model is S22F350FHM

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429
Posted (edited)

What GPU do you have? AFAIK, there's no card with 5 ports... I'd believe that if you said DP, but not HDMI.

 

Edit: Unless you are using XFire/SLI?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ComboTombo    0
13 minutes ago, Mindovermaster said:

What GPU do you have? AFAIK, there's no card with 5 ports... I'd believe that if you said DP, but not HDMI.

 

Edit: Unless you are using XFire/SLI?

NVIDIA GeForce GTX 1060. In the image you can see four HDMI slots above the VGA slot at the bottom (it is above the power cable slot) and the 5th is where I’m currently plugging in my HDMI cable (the red/black one on the left)

1D24773C-7400-40AB-8AFC-83303F6C0FFE.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429
15 minutes ago, ComboTombo said:

NVIDIA GeForce GTX 1060. In the image you can see four HDMI slots above the VGA slot at the bottom (it is above the power cable slot) and the 5th is where I’m currently plugging in my HDMI cable (the red/black one on the left)

1D24773C-7400-40AB-8AFC-83303F6C0FFE.jpeg

Looks like there's 4 there. (5th must be onboard, you dont want that) Looks like you are using onboard APU, not your GPU. Unhook that VGA/DVI (looks like VGA) cord. BIOS treats onboard device as first. If there is no device, then it goes to your GFX card.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ComboTombo    0
37 minutes ago, Mindovermaster said:

Looks like there's 4 there. (5th must be onboard, you dont want that) Looks like you are using onboard APU, not your GPU. Unhook that VGA/DVI (looks like VGA) cord. BIOS treats onboard device as first. If there is no device, then it goes to your GFX card.

That did it, thanks! And while you’re at it, can you please teach me how to enable animations in windows 7 like when I minimize/maximize windows? And how to get a transparent taskbar? Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429
1 minute ago, ComboTombo said:

That did it, thanks! And while you’re at it, can you please teach me how to enable animations in windows 7 like when I minimize/maximize windows? And how to get a transparent taskbar? Thanks!

Sorry, I didn't run Windows since ~2010... Might want to ask that in Windows section.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ComboTombo    0
Posted (edited)
12 minutes ago, Mindovermaster said:

Sorry, I didn't run Windows since ~2010... Might want to ask that in Windows section.

Roger, thanks sir! Oh and also, when I start my windows, it’s always on 800x600 resolution, how do I fix that?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429

Did you install drivers for it? Should be in the NVIDIA control center.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Scarletwingman    0

Yeah, we kind of need to know if you installed the drivers for your video card and the rest. You could either have a disk with drivers on you or (if you ditched the CD drive like most of us) you can go to the NVidia website and find the drivers for your card or you can use the GeForce Experience tool which looks up the drivers for you automatically. Experience is kind of easier to use, but it sometimes installs drivers that you don't need and it's promised game optimization is not always on point. 

 

As for the Windows effects, they're probably off by default because you don't have drivers (at least that what use to happen to me when I used Windows 7). But if your drivers are in order and it's still not working try checking out this guide: http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-2066988/enable-window-transparency-aero-windows.html

 

Hope this helps!

Share this post


Link to post
Share on other sites
DKAngel    263

most of these win areo features are gone in windows 10

On 7/19/2018 at 6:27 AM, Jim K said:

Information is missing.

 

What is the source (PC, Apple, Xbox, Cable box, thermostat, etc)?

Have you tried a different cable?

 

Also, what monitor has 5 ports ... we're talking about Samsung TV ... right?  Model?

my monitor has 4 ports, vga dvi hdmi and displayport

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429
4 hours ago, DKAngel said:

most of these win areo features are gone in windows 10

my monitor has 4 ports, vga dvi hdmi and displayport

He said 5 ports on his video card. Not his monitor. Also he said 5 HDMI.

Share this post


Link to post
Share on other sites
xendrome    4,996

Just FYI the 1060 doesn't have 5 HDMI ports it has 1 HDMI and 3 display ports.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429
36 minutes ago, xendrome said:

Just FYI the 1060 doesn't have 5 HDMI ports it has 1 HDMI and 3 display ports.

I think he means 4 HDMI/DP ports on his GFX card, and one onboard. So he counted that as 5. Why he thinks DP is HDMI, no idea...

Share this post


Link to post
Share on other sites
helpifIcan    39

For the uniformed they look SIMILAR???????

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
DKAngel    263
On 7/20/2018 at 9:44 PM, Mindovermaster said:

He said 5 ports on his video card. Not his monitor. Also he said 5 HDMI.

actually the person i quoted asked what monitor has 5 ports if you actually read the quote properly...but hey 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jim K    10,476
24 minutes ago, DKAngel said:

actually the person i quoted asked what monitor has 5 ports if you actually read the quote properly...but hey 😛

The original question wasn't very clear...nor did it mention ports other than HDMI (note:  "HDMI cable" and "all 5 ports").  Ergo, I was thinking maybe the monitor was actually a TV with 5 HDMI ports and OP wasn't able to get the source to work on any of them.

 

I'm well aware that monitors come with various input connectors.

 

Anyway, it appears that the issue was resolved after further clarification.  👍

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mindovermaster    1,429
23 minutes ago, Jim K said:

Anyway, it appears that the issue was resolved after further clarification.  👍

Well, except, to our knowledge, he never installed drivers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jim K    10,476
4 minutes ago, Mindovermaster said:

Well, except, to our knowledge, he never installed drivers.

Oh yeah, OP hasn't responded back after posting about the 800x600 resolution issue. :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.