Sign in to follow this  
Followers 0
44MLX

New PC and 2 BSoD

77 posts in this topic

Not sure how would I find out?

Just checked yes it is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Memory looks clean. Run speed fan and log the system temps. Do you hear the fans running at full speed prior to blue screen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Memory looks clean. Run speed fan and log the system temps. Do you hear the fans running at full speed prior to blue screen?

SpeedFan 4.49

GPU: 31C

System: 28C

CPU: 128C

HD5: 26C

HD1: 30C

Temp1: 28C

Temp2: 30C

Core 0: 13C

Core 1: 12C

Share this post


Link to post
Share on other sites

That computer is ready for another blue screen. That cpu fan must be pretty loud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That computer is ready for another blue screen. That cpu fan must be pretty loud.

It's not loud at all it sounds normal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try hwmonitor and see if you get the same temp reading. That temp is way too high if you aren't doing much and the proc fan should be going crazy at that temp. The heat sink should just about melt your skin if you touch it. That is 260 degrees f i wouldn't be surprised if that is wrong being that thermal shutdown is usually in the 100s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try hwmonitor and see if you get the same temp reading. That temp is way too high if you aren't doing much and the proc fan should be going crazy at that temp. The heat sink should just about melt your skin if you touch it. That is 260 degrees f i wouldn't be surprised if that is wrong being that thermal shutdown is usually in the 100s

My BIOS temp states different. I am trying to get a screenshot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The click bios has an installer for Windows and you will be able to run that to keep an eye on temp and fan speed there while it is up. If you see either temps up or fan up a lot you know there is an issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The click bios has an installer for Windows and you will be able to run that to keep an eye on temp and fan speed there while it is up. If you see either temps up or fan up a lot you know there is an issue.

Is my Current DRAM Frequency meant to be @ 1333 MHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a similar problem yesterday with a new build.. kept getting a BSOD and then windows wouldn't boot at all.

 

I went into BIOS changed the Command Rate (CR) from T1 to T2, it's been fine since..

 

The build is almost exactly the same as yours.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a similar problem yesterday with a new build.. kept getting a BSOD and then windows wouldn't boot at all.

 

I went into BIOS changed the Command Rate (CR) from T1 to T2, it's been fine since..

 

The build is almost exactly the same as yours.

Where can I find command rate in my BIOS?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dont have it to hand to check.. look for your memory configuration and find the part where you can edit the memory timings for each channel, it's usually set to auto.. change this to manual if need be then go in to edit the timings and it's on there somewhere it should say Command Rate T1, change it to T2

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://ark.intel.com/products/75047/

1333 or 1600 max.

 

I don't know if it supports 1.65v, but 1.5v is the official DDR3 spec.  You might check with the mobo manual or the mobo manufacturer.

 

Is my Current DRAM Frequency meant to be @ 1333 MHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gah. No, the memory does not look ok at all. Dammit, memtest reports errors in each and every run! But it's not necessarily bad, they're Dominators of insane 2400 MT/s after all. And I bet that's where the problem is.

 

Yes, it must support 1.65V voltage, it's the most common thing for high speed RAM since some three years ago. It's called Extreme Memory Profile for a reason. Afaik, Dominators even have two profiles, badspit insane 2400 and more compatible 2133. Is XMP applied? If it isn't, why it isn't? IMC or the board, on the other hand, might not support 2400MT/s speed, but 2133 is a good bet.

 

Also, in the original build thread I told not to take Dominator sticks, because it's a waste of money. That part was skipped over, I take it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's not spec, and the early i7s will not take it well.  I really can't speak for the new ones, but it's kind of embarrassing given my cheapo AMD machine handles it just fine.

 

Yes, sadly it's common, but it's still not preferable.

Yes, it must support 1.65V voltage, it's the most common thing for high speed RAM since some three years ago.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm going on a hunch and saying it's a memory problem - specifically as someone brought up a 1.65v issue. I have the same CPU, but an Asrock Extreme 6 motherboard, and it doesn't like when I set it to use XMP, which calls for 1.65v on the RAM. If I don't use XMP, it uses 1.5v, and it's rock solid. 

 

I'm actually in the process of looking for a new memory kit - 2x8GB, 1.5v. Anandtech recently posted an article comparing memory scaling on Haswell.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Memory looks clean. Run speed fan and log the system temps. Do you hear the fans running at full speed prior to blue screen?

 

Looks clean? - Looks like his memory if screwed to me..

 

http://s18.postimg.o...0p/IMG_0120.jpg

 

He's ran 10 passes each one with lots of errors - see the bottom right of the screen. 

 

Unless im reading it wrong..

 

Also the BIOS should pick up the new memory settings automatically via the SPD shouldnt they?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep, that memtest shows tons of errors. However, I'd like to point out that in my experience, even though memtest can show no errors in RAM even after 24hours of running, this doesn't exclude RAM from being the culprit. I've seen many systems with issues which were related to bad/mismatched RAM which memtest flagged as being OK. Swapped out the bad RAM and issues vanished.

Just my two cents...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strange, i've found Memtest to be pretty much bang on the money in terms of reliability.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, so I managed to set the DRAM Frequency to be @ 2400 MHz

 

But would this stop any future BSoDs?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strange, i've found Memtest to be pretty much bang on the money in terms of reliability.

Don't get me wrong, it's a great tool and if memtest86 ever finds errors, the RAM is 100% bad/incompatible, no question.

However, I have had times where memtest found no errors, but after swapping out ram with something else, system becomes rock solid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, so I managed to set the DRAM Frequency to be @ 2400 MHz

 

But would this stop any future BSoDs?

Personally, I'd run it at 8-8-8-24@1600Mhz at 1.65v

That is far more likely to give you a stable system. If you're still getting errors using memtest at those speeds then you either have bad ram or the ram is not compatible with your motherboard. I know ASUS have RAM compatibility lists, do MSI do the same? If so, check that the RAM modules are on their list for you exact motherboard.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is your RAM 1.65v?  I can't speak for the newer Core models but afaik Intel chips do not like 1.65v.

Hum i'm running an old overcloked Core i5 750 with 8GB of DDR3-1600 ram at 1.65V and i don't have any stability issues (Asus P7P55D-Pro).

If he has problem with xmp it's the motherboard not the cpu.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.