Jump to content



Photo

Correct DNS config for 3 DC domain?


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 RATiO

RATiO

    Neowinian

  • Joined: 25-February 06
  • Location: England, UK
  • OS: Windows 7/8, Android

Posted 31 July 2014 - 20:52

We have three DC's running DNS lets call them DC1 (onsite) and DC2 & DC3 (both offsite at different locations)

PC Clients get DC1 as primary DNS and DC2 as secondary DNS via DHCP
DC1 is statically configured with itself as primary DNS and DC2 as secondary DNS
DC2 is statically configured with itself as primary DNS and DC1 as secondary DNS
DC3 is statically configured with itself as primary DNS and DC1 as secondary DNS

My question is what is the correct way to configure the DNS settings on DC1, DC2 and DC3?
And if a server is referring to itself should it use 127.0.0.1 or the network IP of the server?


#2 +BudMan

BudMan

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 106
  • Joined: 04-July 02
  • Location: Schaumburg, IL
  • OS: Win7, Vista, 2k3, 2k8, XP, Linux, FreeBSD, OSX, etc. etc.

Posted 31 July 2014 - 20:59

According to this loopback should be in there but not primary

http://technet.micro...2(v=ws.10).aspx

Also since these are DCS they should not point to their own server as primary.

#3 Riva

Riva

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 11-February 07

Posted 31 July 2014 - 21:02

In this scenario each server should point to another one as its primary. The secondary should be its own IP but not 127.0.0.1



#4 OP RATiO

RATiO

    Neowinian

  • Joined: 25-February 06
  • Location: England, UK
  • OS: Windows 7/8, Android

Posted 31 July 2014 - 21:06

In this scenario each server should point to another one as its primary. The secondary should be its own IP but not 127.0.0.1


Yes but which other server exactly should it reference? Or does it not matter?

#5 fusi0n

fusi0n

    Don't call it a come back

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 08-July 04
  • OS: OSX 10.9\Windows 10\Ubuntu
  • Phone: LG G3

Posted 31 July 2014 - 21:10

Yes but which other server exactly should it reference? Or does it not matter?

Doesn't matter



#6 +Cryton

Cryton

    Neowinian

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 19-April 02

Posted 31 July 2014 - 21:14

The secondary should be its own IP but not 127.0.0.1

 

For its secondary DNS, why is using its own IP preferred over 127.0.0.1?



#7 Riva

Riva

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 11-February 07

Posted 31 July 2014 - 21:17

For its secondary DNS, why is using its own IP preferred over 127.0.0.1?

 

If you point it to the link local then you suffer from boot and overall network performance issues on that DC



#8 OP RATiO

RATiO

    Neowinian

  • Joined: 25-February 06
  • Location: England, UK
  • OS: Windows 7/8, Android

Posted 31 July 2014 - 21:27

OK so I am thinking of changing it to
Dc1: primary: dc2, secondary: dc1
Dc2: primary: dc3, secondary: dc2
Dc3: primary: dc1, secondary: dc3

#9 Riva

Riva

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 11-February 07

Posted 31 July 2014 - 21:40

OK so I am thinking of changing it to
Dc1: primary: dc2, secondary: dc1
Dc2: primary: dc3, secondary: dc2
Dc3: primary: dc1, secondary: dc3

Correct