Jump to content



Photo

SATA Drives Disappear


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 odatkid

odatkid

    Neowinian

  • Joined: 29-October 12

Posted 06 November 2012 - 17:17

Hi All,
I have 3 drives installed on my PC (1) solid state drive for the O.S. Win 7 Pro dual booting with a VHD Win 8 Pro (which I really like). The other two SATA drives are for storage (1) 500 gig partitioned in two and (1) 320 gig not partitioned.
Here's my problem: Periodically the 2 SATA (NOT the SSD) drives will disappear and the only way to get them back is to shutdown my PC and disconnect them from the MOBO and then plug them back in. When I restart they reappear. This happens from time to time but without a trigger that I'm aware of.
I've tested both drives and they are healthy and I'm at a loss why this happens.

Any ideas?

Any and all help is appreciated.

Thanks........Tom


#2 f0rk_b0mb

f0rk_b0mb

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 02-June 12

Posted 06 November 2012 - 17:23

1. Update Bios?
2. Update Mobo drivers?
3. Use it to see if it works. If it does,
4. Profit

Edit: Also try different SATA cables and ports

#3 Hum

Hum

    totally wAcKed

  • Tech Issues Solved: 6
  • Joined: 05-October 03
  • Location: Odder Space
  • OS: Windows XP, 7

Posted 06 November 2012 - 17:29

I would also check the SATA hard drive cables for tightness, maybe replace them.

#4 +Byté

Byté

    Neowinian

  • Joined: 27-October 06
  • Location: UK
  • OS: Win 7 & 2008r2
  • Phone: iPhone 5S

Posted 10 November 2012 - 13:20

I had this with my RAID1 Array, turned out to be poxy sata cables :(

#5 The King of GnG

The King of GnG

    Knight and King of the Great Hell Village

  • Joined: 06-February 12
  • Location: Italy
  • OS: Windows
  • Phone: Windows Phone

Posted 10 November 2012 - 16:39

Maybe it's a PSU-related issue?