Jump to content



Photo

Can't adjust to windows 8

win8

  • Please log in to reply
174 replies to this topic

#1 Shasoosh

Shasoosh

    Neowinian Senior

  • Joined: 29-August 05

Posted 09 November 2012 - 15:36

I've been using it for a week now and I still feel pretty much lost.
I miss the start menu! All I did there is used the search and click My Computer but I keep going to the corner of the screen searching for it.
Metro is ..idk, not for me. Why the apps takes a few seconds to load? Sure, every application we use takes a few seconds to load but with metro the stupid splash screen stops me from doing any thing else. It's like metro takes me to a completely other place in windows with its full screen etc' and i don't like it. Makes me feel disconnected.

How much time it took you to adjust to windows 8?


#2 n_K

n_K

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 19-March 06
  • Location: here.
  • OS: FreeDOS
  • Phone: Nokia 3315

Posted 09 November 2012 - 15:40

Have you tried start8 or any similiar programs?

#3 Reverend Spam

Reverend Spam

    Neowinian Senior

  • Joined: 16-April 05
  • Location: Providence, RI, US
  • OS: Windows 8
  • Phone: Droid Bionic

Posted 09 November 2012 - 15:41

You know, you don't HAVE to use the metro apps... just click desktop and pretty much go from there... It's still faster than Win7. You could use a start menu replacement. :-)

#4 articuno1au

articuno1au

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 2
  • Joined: 20-March 11
  • Location: Brisbane, Australia

Posted 09 November 2012 - 15:41

Or just ignore Metro apps and continue to use your desktop like you used to.

if you approach the start screen as purely a replacement for the start menu, I find the experience is nigh on identical >.<

#5 Sadelwo

Sadelwo

    Neowinian

  • Joined: 07-December 07
  • Location: Look up...
  • OS: Windows 8.1
  • Phone: Lumia 820

Posted 09 November 2012 - 15:45

You could just right click on your folders (Pictures etc) and have them pinned to the Start Screen.

#6 xendrome

xendrome

    In God We Trust; All Others We Monitor

  • Tech Issues Solved: 10
  • Joined: 05-December 01
  • OS: Windows 8.1 Pro x64

Posted 09 November 2012 - 15:58

I miss the start menu! All I did there is used the search and click My Computer but I keep going to the corner of the screen searching for it.


So go to that corner of the screen (bottem left) and left click.. viola Start Menu!

Or EVEN BETTER go to the bottom left corner and right click File Explorer and Search are right there.

#7 VerletzerCR

VerletzerCR

    Neowinian

  • Joined: 04-November 12

Posted 09 November 2012 - 15:58

How much time it took you to adjust to windows 8?


About 5 minutes. And like others are saying, you don't have to use Metro only apps.

#8 OP Shasoosh

Shasoosh

    Neowinian Senior

  • Joined: 29-August 05

Posted 09 November 2012 - 16:01

Is there a free start menu out there? all tough I don't like the idea installing a 3rd party app just for that.
Just to make things clear, I'm not bashing windows 8 (yet)
Just wanted to know if i'm the only one feeling that those tiles are pure hype and will die sometime soon on pcs.
Why would i want to open something full screen (unless its a movie \ picture\ game) when i'm on my computer. I don't get it.

#9 George P

George P

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 04-February 07
  • Location: Greece
  • OS: Windows 8.1 Pro 64bit
  • Phone: HTC Windows Phone 8X

Posted 09 November 2012 - 16:02

I dunno about others but my metro apps open up quick, the only wait I have is for when it's like my weather app that is refreshing the data but that's it. Unless an app is connecting to some service on the backend it opens right away for me.

#10 n_K

n_K

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 3
  • Joined: 19-March 06
  • Location: here.
  • OS: FreeDOS
  • Phone: Nokia 3315

Posted 09 November 2012 - 16:05

http://startisback.com/#download-tab
Seems free for personal use.
Start8 is free for personal use I think or might have changed recently?

#11 OP Shasoosh

Shasoosh

    Neowinian Senior

  • Joined: 29-August 05

Posted 09 November 2012 - 16:10

I dunno about others but my metro apps open up quick, the only wait I have is for when it's like my weather app that is refreshing the data but that's it. Unless an app is connecting to some service on the backend it opens right away for me.


Some of them open up quick here also, but even those got that 1 sec splash screen that i need to stare at like it's an iphone app. Feels stupid. I want to open an app and continue reading something on the web.

http://startisback.com/#download-tab
Seems free for personal use.
Start8 is free for personal use I think or might have changed recently?


Both give a 30 trial but are not free

#12 Tal Greywolf

Tal Greywolf

    Neowinian

  • Joined: 21-December 06

Posted 09 November 2012 - 16:20

If you're looking for a free replacement for the Start Button, I'd recommend ClassicShell. I haven't had any problems with it when I use Windows 8 (which is maybe once an hour a week... I still will go into Windows 7 as that's where all my work is really done.)

http://classicshell.sourceforge.net/

#13 Skwerl

Skwerl

    Neowinian Ancient

  • Joined: 02-August 01
  • Location: Austin, TX
  • OS: Windows 8
  • Phone: Lumia 920 (Yellow)

Posted 09 November 2012 - 16:24

Give it some more time. It does take a while for some people to fall into the Windows 8 groove. Don't resort to start menu hacks, yet. Try to embrace what's new and give it a few weeks to sink in.

#14 aviator189

aviator189

    Neowinian

  • Joined: 22-June 12

Posted 09 November 2012 - 16:29

then go back to win7.
it's still there.

#15 TCA

TCA

    Neowinian Senior

  • Joined: 18-February 04
  • Location: Vanillia Unicorn
  • OS: (NB) Windows 8 x64 (PC) Windows 7 Ultimate x64
  • Phone: Android

Posted 09 November 2012 - 16:55

Talkes a bit to get used too but start8 is only 4.99. could always get that and set it up to take you straight to the desktop, instead of the start screen....I myself, have to problem adjusting, I just get irritated bc I wanna keep the tiles from moving so I can, set it up how I want. Anywho, If that doesn't do it for you, just go back and install windows 7