Jump to content



Photo

iTunes 11 killed Win8 ISO mount

win8

  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack/Core i7 4790K/16GB DDR3 1600/Samsung 840 Pro 128GB x 2 - Raid 0/Transcend M.2 256GB/ASRock Z97E-ITXac/GTX 760
  • Phone: Samsung Galaxy S5 Active

Posted 15 January 2013 - 22:10

For anyone experiencing a loss of ability to mount ISOs in Windows 8, if you have recently installed iTunes 11, this caused the loss for me.

Interesting I installed it to purchase the Remix CD All that you do by Stereo Flow. $9.99 Xbox Music, 5.99 iTunes.


#2 PotatoAlchemist

PotatoAlchemist

    Neowinian

  • Joined: 09-August 12

Posted 15 January 2013 - 23:36

What sort of options are you getting when you right click on an image file from File Explorer (mainly from .iso)?

#3 Manarift

Manarift

    Neowinian

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 26-September 11
  • Location: Canada
  • OS: Windows Server 2012 R2
  • Phone: iPhone 4S

Posted 15 January 2013 - 23:40

i dont get that issue even with windows 8

#4 PotatoAlchemist

PotatoAlchemist

    Neowinian

  • Joined: 09-August 12

Posted 15 January 2013 - 23:42

Last time when I checked it, it didn't cause this particular issue either. I think it might've just replaced the default choice of mounting the image with something else.

#5 OP MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack/Core i7 4790K/16GB DDR3 1600/Samsung 840 Pro 128GB x 2 - Raid 0/Transcend M.2 256GB/ASRock Z97E-ITXac/GTX 760
  • Phone: Samsung Galaxy S5 Active

Posted 15 January 2013 - 23:47

Last time when I checked it, it didn't cause this particular issue either. I think it might've just replaced the default choice of mounting the image with something else.


No, that's the first thing I checked. It opens with Explorer and has all the proper context menu options to mount or burn. With all you get the busy cursor for about 10 minutes before it times out and reports could not mount. Could be something unique with other installed software I have, but the cause was iTunes 11.

I wanted to keep it given the major price differences but I use ISOs regularly, so I'll have to install on demand for now.

Win Pro 8 x64
iTunes 11 x64

#6 Guth

Guth

    Alba Gu Bráth

  • Joined: 30-December 05
  • Location: Scotland
  • OS: Windows 8 Pro
  • Phone: Nokia Lumia

Posted 17 January 2013 - 12:43

you can mount ISO's with win8?
So all this time ive been using Daemon tools for nothing?

#7 jasondefaoite

jasondefaoite

    Neowinian

  • Tech Issues Solved: 2
  • Joined: 04-October 02
  • Location: Ireland - Singapore

Posted 17 January 2013 - 12:47

you can mount ISO's with win8?
So all this time ive been using Daemon tools for nothing?


Pretty much

#8 08993

08993

    It burns!

  • Joined: 23-January 02

Posted 17 January 2013 - 12:57

Obviously any software that can handle images can override the Win 8 mounting when you double click an image, 7-Zip can do it for example if you tell it to associate with *.iso.

All you need to do to re-associate is to right click an iso and select to open them with Windows Explorer and tick the checkbox so it does so in the future.

#9 Guth

Guth

    Alba Gu Bráth

  • Joined: 30-December 05
  • Location: Scotland
  • OS: Windows 8 Pro
  • Phone: Nokia Lumia

Posted 17 January 2013 - 14:17

Pretty much

just tried it, thats awesome! its so much faster than daemon tools too!
nice work ms :)

OP: you can install daemon tools, that will let you mount ISOs and keep iTunes, i know its just a workaround. At least it will work though :)

#10 OP MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack/Core i7 4790K/16GB DDR3 1600/Samsung 840 Pro 128GB x 2 - Raid 0/Transcend M.2 256GB/ASRock Z97E-ITXac/GTX 760
  • Phone: Samsung Galaxy S5 Active

Posted 17 January 2013 - 16:11

Obviously any software that can handle images can override the Win 8 mounting when you double click an image, 7-Zip can do it for example if you tell it to associate with *.iso.

All you need to do to re-associate is to right click an iso and select to open them with Windows Explorer and tick the checkbox so it does so in the future.

As I stated in response to someone else, it is NOT an association problem. They are associated and try to mount with Explorer. With iTunes 11 installed, Explorer times out trying to mount them. On my system anyway.

I don't buy a whole lot, but if I do an what I purchase continues to be 50% cheaper on iTunes than on Xbox Music store, I will go with Daemon Tools.

#11 Packet1009

Packet1009

    Neowinian

  • Joined: 13-February 04
  • Location: Ontario

Posted 17 January 2013 - 16:22

i'm rather curious to hear of this.

if you uninstall itunes, does everything start working again?

#12 HawkMan

HawkMan

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 4
  • Joined: 31-August 04
  • Location: Norway
  • Phone: Noka Lumia 1020

Posted 17 January 2013 - 18:34

you can mount ISO's with win8?
So all this time ive been using Daemon tools for nothing?

DT is still better since it always mount in the same drive, whereas with iwndows 8 built in, every time you mount, it mounts on a new drive,unless you manually un-mount first.

#13 OP MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack/Core i7 4790K/16GB DDR3 1600/Samsung 840 Pro 128GB x 2 - Raid 0/Transcend M.2 256GB/ASRock Z97E-ITXac/GTX 760
  • Phone: Samsung Galaxy S5 Active

Posted 17 January 2013 - 23:16

i'm rather curious to hear of this.

if you uninstall itunes, does everything start working again?


Yes, absolutely.

I also have the Metro App hyperlink fail issue. I know what that is as well, Microangelo OnDisplay corrupts the HKLU CLSID key. Removing all entries doesn't work. Key must be deleted. I'm living without hyperlinks because I must have all my custom icons all over. Others have it, some have Microangelo, some do not. Legacy app oddities.