Jump to content



Photo

Windows 8.1U1 High CPU

win8

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack, Server 2k12 - Core i7 3770K/16GB DDR3/OCZ Vector 256GB/Gigabyte GTX 760
  • Phone: HTC One 64GB

Posted 24 April 2014 - 00:42

Is anyone who has upgraded to Windows 8.1 Update 1 noticing random but regular periods of heavy CPU load after upgrading?

 

I have. It's short periods but happens when doing a bunch of nothing..




#2 TheExperiment

TheExperiment

    Reality Bomb

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 11-October 03
  • Location: Everywhere
  • OS: 8.1 x64

Posted 24 April 2014 - 00:49

Is anyone who has upgraded to Windows 8.1 Update 1 noticing random but regular periods of heavy CPU load after upgrading?

 

I have. It's short periods but happens when doing a bunch of nothing..

Is the Settings Sync process continuously in use?  I had to use the MS account diagnostic thingy to fix that.



#3 +Brando212

Brando212

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 13
  • Joined: 15-April 10
  • Location: Omaha, NE
  • OS: Windows 8.1
  • Phone: Sony Xperia ZL, Nokia Lumia 925

Posted 24 April 2014 - 00:56

could be that it's reindexing as well. how long has it been going on?



#4 OP MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack, Server 2k12 - Core i7 3770K/16GB DDR3/OCZ Vector 256GB/Gigabyte GTX 760
  • Phone: HTC One 64GB

Posted 24 April 2014 - 01:12

could be that it's reindexing as well. how long has it been going on?

 

About 2 weeks. Since I updated. If it stays high long enough I'll eventually catch it in Task Manager.. It's regularly intermittent for short periods, not constant. I notice it because I have a silent PC and prior to the update, I rarely had the CPU under enough load to make the fan audible outside of gaming. Now it's somewhat regular, though in very short bursts.



#5 +snaphat (Myles Landwehr)

snaphat (Myles Landwehr)

    Electrical & Computer Engineer

  • Tech Issues Solved: 29
  • Joined: 23-August 05
  • OS: Win/Lin/Bsd/Osx
  • Phone: dumb phone

Posted 24 April 2014 - 04:41

I haven't noticed high cpu usage. I've noticed it telling me my laptop with 4GB of RAM is OoM off and on though since upgrading.



#6 OP MorganX

MorganX

    MegaZilla™

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 16-June 04
  • Location: Midwest USA
  • OS: Digita Storm Bolt, Windows 8.1 x64 Pro w/Media Center Pack, Server 2k12 - Core i7 3770K/16GB DDR3/OCZ Vector 256GB/Gigabyte GTX 760
  • Phone: HTC One 64GB

Posted 24 April 2014 - 16:35

I haven't noticed high cpu usage. I've noticed it telling me my laptop with 4GB of RAM is OoM off and on though since upgrading.

 

I have 16GB and though I want more (for VMs), 8.x is much more efficient IME, than 7. They're indicating they will give it an even smaller footprint, that should be exciting. 'bout time software started catching up to hardware ;>



#7 Jason S.

Jason S.

    Neowinian Senior

  • Tech Issues Solved: 5
  • Joined: 01-September 03
  • Location: Cleveland, Ohio

Posted 24 April 2014 - 17:51

have you noticed it w/ the hard drive instead of the CPU? I'm seeing a seemingly-common problem w/ ntoskrnl.exe where that process uses 100% of my disk (according to task manager) and it really slows down my machine.



#8 +snaphat (Myles Landwehr)

snaphat (Myles Landwehr)

    Electrical & Computer Engineer

  • Tech Issues Solved: 29
  • Joined: 23-August 05
  • OS: Win/Lin/Bsd/Osx
  • Phone: dumb phone

Posted 24 April 2014 - 19:46

it sounds like 8.1 is working out well for us all in random ways  :rofl:



#9 TheExperiment

TheExperiment

    Reality Bomb

  • Tech Issues Solved: 1
  • Joined: 11-October 03
  • Location: Everywhere
  • OS: 8.1 x64

Posted 24 April 2014 - 22:12

it sounds like 8.1 is working out well for us all in random ways  :rofl:

Well hey once I figured out that thing.  I occasionally switch my non Unicode language to Japanese and this (8 and up) is the first time it's really messed with the OS heh.



#10 Tech Star

Tech Star

    Neowinian Senior

  • Joined: 24-November 04
  • Location: California, USA

Posted 24 April 2014 - 22:47

It has been happening to me as well, and has also spiked up my hard disk usage also. :/

 

Some of the spikes are from the anti-malware service, but I have not been installing or updating anything when it runs. It comes up at least 3-5 times a day during use.